Mongetes amb bacallà i salmó

 

Aquestes mongetes els varem fer el dia que varem celebrar el trasplantament de ton pare; Va ser a Castellterçol i érem unes cinquanta persones. Va ser una festa molt guapa, vos recordau?, sobre tot pel motiu. Era el mes de maig del 2000,  cap a finals, dia 28 o 30; Als nostres amics els varem dir: hem anat a Estocolm a cercar el salmó, perquè el tenguéssiu bo!!! Jo havia anat a Estocolm amb el programa europeu Comenius, i vaig dur el salmó d’allà. Va ser tot un èxit!!!. El que va ser més problemàtic, va ser comprar el salmó, ja que vaig anar a un súper amb la Carme, i allà hi varem trobar una gran varietat de salmó. Duia indicacions, és clar!, però no n’enteniem cap. Varem agafar el que ens va parèixer més igual a allò que cercàvem: Salmó fumat, i res més. I varem encertar. Quan li vaig comentar a l’Ingalill, la sueca, em va dir:  Será bueno, seguro! I així va ser

 

 

Ingredients i manera de fer-ho

 

Tallarem el peix, la ceba i el blanc d'ou dur a daus.

Posarem dins una palangana una capa de mongetes blanques de bona qualitat –que no siguin  desfetes ni pastoses-, dauets de ceba, daus de bacallà cru, dessalat, i dauets de blanc d’ou dur.

Ho regarem ben regat amb una vinagreta suau amb sal i pebre.

Ho cobrirem  tot amb el vermell d’ou dur passat pel colador  fi i ho adornarnarem amb tàperes i els daus –abundants- de salmó fumat.

 

 

Seques amb botifarra

 

És un plat tan català, que em fa una mica de vergonya posar-lo: Trob que no me toca.

I no és que no en menjàssim, a Mallorca de mongetes blanques, però no amb la mateixa intensitat que aquí. Allà, a vegades en compràvem i simplement els trempàvem amb oli, sal i molt de pebre bord, o bé fregíem  una mica de sobrassada i les sofregíem dins aquell oli que deixava, ben vermellet. (Així a mumare li agradaven molt, i era un plat que fèiem un dia que baixàvem a Palma, a fer encàrrecs, des d'Algaida, a l'estiu: era ràpid i bo)

Quan vaig arribar a Catalunya a estudiar i vaig veure que hi havia cases on sempre tenien mongetes bullides, em vaig admirar molt, però era així: se'n menjaven amb truita, amb botifarra blanca, negra, amb llom, amb cansalada... el plat nacional! I ben bo que és!!!

Com ho fem, això?

Es tracta de tenir mongetes cuites de bona qualitat; n'hi ha de pot, però no els aconsello ja que, al contrari dels ciurons o llenties, fan molta gelatina i queden molt aferrades i en voler treure-les, es rompen i fan pasta. Si han de ser de pot, en tot cas encalentir-les a bany-maria, o al microones perquè la gelatina es liqüi una mica -com la sang de San Genaro- i surtin del pot sense fer pasta.

També tendrem botifarra crua -o salsitxes- com de més bona qualitat millor. També podem tenir cansalada viada llom o botifarra negra.

Fregim dins una pella el tall -llom, botifarra...- i dins l'oli que ha deixat, hi passam les mongetes, sacsejant-les perquè no es trenquin. En agafar un coloret torrat, les servim amb el tall calent.